mandag 3. januar 2011

Bildeanalyse

"Det syke barn"


Bildet ovenfor er et velkjent oljemaleri, navngitt ”Det syke barn” laget i 1883 av Edvard Munch

I dette bildet ser vi en liten rødhåret jente sittende i en seng akkompagnert av en noe eldre dame ikledd sort. Den lille jenten sitter inntil noe som kan minne om en diger hodepute, mens den eldre damen sitter med hendene sammen og bøyd hode, tydelig preget av sorg, ved siden av sengekanten. De to jentene befinner seg i et rom, preget av gammeldags innredning. Nederst, i det høyre hjørnet av bildet ser vi et lite nattbord og et drikkeglass med rødlig innhold.  Vi kan også i bildet se at annet nattbord, ved siden av sengen til den lille jenta, med noe som ligner en medisinflaske stående på det.
Bildet er svært konkret, og legger tydelig fokus på de to jentene i bildet, både ved hjelp av fargebruk og komposisjon. Da den rødhårede jenten tilsynelatende er plassert nærtliggende det gylne snitt, skapes et naturlig og harmonisk blikkfang.
Ved bruk av harmoniske farger og nyanser som samspiller godt med hverandre underbygger Munch den roen og fredeligheten som preger maleriet. Det skal også nevnes at de harde og grove penselstrøkene som er malt i dette bildet, er et valg Munch tok, da han ønsket at bildet skulle oppleves som sett gjennom tårevåte øyne.

På tross av maleriets ro og fredelighet, er bildet i mine øyne sterkt preget av sykdom, dødsangst og lidelse.  Dette står også svært sentralt i Munchs liv, og har satt sitt spor i Munchs malerier.  Bildet fremstiller altså en syk pike, som tittelen også fastslår og Munchs fargevalg, med hovedfokus på grønntoner og andre høstlige farger, er med på å underbygge denne følelsen av sykdom og lidelse. På tross av dette, spiller fargene godt sammen med den harmoniske komposisjonen og gjør at bildet oppfattes som et svært vakkert maleri, hvor ingen av flatene føles unødvendige og jeg må si at bildet vekker et følelsespekter som strekker seg fra sorg til glede hos meg. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar